Ajdovi žganci

à la Hubert

Letos vam podarjam nekaj, kar vedno“nasiti” mojo dušo in zbudi “malo Lano”, ker me spomni na otroštvo: preproste, skromne, domače ajdove žgance.*

Recept za prave ajdove žgance

SPODAJ JE POSNETEK, KAKO SE PRIPRAVI PRAVE AJDOVE ŽGANCE … NE TISTE INSTANT (KI SO TUDI DOBRI), A TI SO NEKAJ POSEBNEGA

Sestavine:
250 g dobre ajdove moke
1 zvrhana čž soli
cca 7 dl vrele vode


Postopek:
Za kuhanje žgancev, je najboljša izbira ozek in visok lonec v katerem zavremo osoljeno vodo.


Ko voda zavre, na sredino lonca stresemo vso moko – naenkrat in hitro, tako da nastane kepa.


Naj voda ponovno zavre in kuhamo 2-3 minute, tako da voda oblije kepo moke. Nato z ročajem kuhalnice, na sredini kupa naredimo luknjo, premera 2 do 3 cm, v katero se med vretjem prelije voda.


Ta luknja omogoča, da se bo cela kepa moke enakomerno skuhala (to je še bolj pomembno takrat, ko želimo skuhati večjo količino žgancev).


V pokritem loncu kuhamo 30 do 35 minut.


Vodo odlijemo in jo prihranimo. tTo je zelo pomembno! Nato žgance dobro premešamo – za mešanje uporabimo močno kuhalnico, priporočam leseno. Gosta kepa je v sredini na pogled “mokasta” – ko jo do konca premešate, ne bo več sledi moke.


Po potrebi postopoma dodajamo vodo, ki smo jo prihranili. Žganci naj bodo gosti in lepljivi.


Žgance z vilico nastrgamo v skledo. Najbolj okusni so, kadar jih zabelimo z ocvirki, v katere vmešamo jajca.


Dober tek!